Кои са основните грешки при обзавеждането на малък апартамент и как да ги избегнем

Малките жилища притежават своя безспорен чар, особено когато са обзаведени с вкус. Често обаче в желанието си да постигнем определен естетически ефект, пренебрегваме факта, че разполагаме с по-малко площ. За да превърнем дори най-малкото пространство в уютно и приветливо място, е нужно да избягваме определени интериорни решения в обзавеждането на апартамент.

обзавеждане на малък апартамент

ИЗБОР НА НЕПОДХОДЯЩИ МЕБЕЛИ ПРИ ОБЗАВЕЖДАНЕТО НА МАЛЪК АПАРТАМЕНТ

Ако жилището ни е със сравнително малка площ, знаем, че всеки милиметър ни е ценен. Една от най-често допусканите грешки при обзавеждането на малък апартамент е изборът на големи и обемни мебели. Те имат свойството да превръщат и без друго малкото пространство в още по-затворено. Друга грешна практика е струпването на много мебели, дори те сами по себе си да не са толкова заемащи място. За да избегнем всичко това и за да направим пространството по-просторно, е добре да се спрем на многофункционални мебели, например на диван, който лесно се превръща в легло, или сгъваема маса – незаменим помощник, когато имаме гости. Ако пък нямаме достатъчно място за голям гардероб, бихме могли да се спрем на легло с чекмеджета за съхранение на дрехи под него.

обзавеждане на малък апартамент

НЕФУНКЦИОНАЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА МЕБЕЛИТЕ ЗА СЪХРАНЕНИЕ

Друга често срещана грешка е разполагането на мебелите и аксесоарите само по пода. Всъщност е добре, когато разполагаме с малка площ в апартамента, да използваме не само хоризонталното, но и вертикалното пространство – да заложим на повече рафтчета и шкафове за съхранение по стените например.

НЕПРАВИЛНИ ЦВЕТОВИ КОМБИНАЦИИ

Светлината е ключова за всяко жилище, но при малките жилища тя играе дори по-голяма роля, като спомага за визуалното уголемяване на помещението. Тук идва и следващата често срещана грешка при обзавеждането на малък апартаментбоядисването на стените в наситено тъмни цветове.

Това неминуемо кара пространството да изглежда по-малко и по-мрачно. Затова и съветът за малки апартаменти е да се залага на светли нюанси, а ако все пак искаме да има тъмен, то нека да се използва само като акцент. Разбира се, първата асоциация със светъл цвят е  бялото, което от своя страна също може да се окаже грешен избор. Ето и причината – белият цвят наистина разширява визуално, но също така и лишава пространството от обем. За да се избегне този „плосък“ ефект, е препоръчително да се изберат различни нюанси на бялото, например слонова кост. Каквито и цветове да изберем за интериора обаче, е важно да запомним, че те не трябва да бъдат повече от три, за да запазим баланса и хармонията в помещението.

обзавеждане

Намирането на баланс между функционалност и стил в обзавеждането на малко жилище не е лесна задача, но със сигурност не е непосилна, особено с правилните интериорни познания. А ако имате нужда от професионална помощ в това начинание, екипът на Мебели Ломбардо е винаги насреща. Доверете се на опита!